Blog 8. 7. 2023

BLOG, neboli Zákulisník

Blog. Slovo, které je skoro tak staré jako Divadlo Ungelt. Ale zatímco Ungelt za těch 28 let existence rostl, tak „internetový zápisník“ se rozpustil do všech možných sociálních sítí. Přesto ho zkusíme resuscitovat. Důvod je jednoduchý: Zákulisník.

Naši skalní fanoušci ví, že jsme mezi lety 2016-2022 vydávali vlastní časopis – Zákulisník Divadla Ungelt. Vycházel v tištěné podobě, což v konečném důsledku znamenalo, že se k Vám zprávy ze zákulisí dostávaly se zpožděním. Blog zaručuje, že jen co se u nás něco šustne, hned si o tom počtete.

Proměna Zákulisníku v blog souvisí s tím, že jsme poprvé v historii Ungeltu změnili vizuální identitu. Postupně proměňujeme jak velké věci (logo, tiskoviny, webové stránky…), tak ty nejmenší (navigační šipka, označení toalet…). Změnili jsme i vstupenkový systém! Příprava nám zabrala zhruba rok.

Vše začalo hledáním někoho, kdo dokáže naše představy o přehledném, uživatelsky přívětivém a moderním vizuálu zrealizovat. Zkusili jsme agentury i jednotlivce. Všichni stříleli na terč úchvatnými vizemi, nikdo ale stále netrefil desítku.

Když už bylo příliš šipek v osmičce a pár v devítce, začali jsme si zvykat na myšlenku, že desítka není reálná možnost. A náhle vystřelil šíp přímo z řad našich externích spolupracovníků. Kolega Jiří Klusák, který pracoval na nových webových stránkách, si hrál s fotkami Jana Malíře. Návrhy, které si jen tak pro radost vytvářel, ukázal svému šéfovi, ten je ukázal nám… Fotky najednou dostaly grafický rámec, který originálně, a přitom citlivě vystihoval to, co dělá Ungelt Ungeltem – herecké osobnosti zachycené v jejich životních rolích. Zkrátka: zásah do desítky!

Našli jsme cestu a začala jízda: písmo, barvy, linie, propojení nového webu s novým vstupenkovým systémem atd., atd., atd.! Bylo toho tolik! Alespoň jeden příklad za všechny: logo.

Vybavujete si původní logo Ungeltu? Tolikrát jste se mě ptali, co symbolizuje. Někdo v něm viděl oko, někdo kaňku, někdo minci (poplatek, clo, tj. ungelt), někdo galaxii umění… A tolikrát jsem sledoval Vaše překvapení, když jsem přiznal, že to nevíme ani my. Tento úchvatný výdobytek raného marketingu devadesátých let fantazii meze rozhodně nekladl. Přesto jsme se s ním rozloučili.

Předpokládám, že právě koukáte na logo nové. Jen název divadla? Není to málo? Není. Vždyť Divadlo Ungelt již dávno získalo zvuk, který nemůže trumfnout žádný piktogram (a že jsme jich zkusili). Rozhodnutí, že změníme logo byl druhý nejzásadnější krok v celém procesu. Ten první byl spíše psychologický: museli jsme se smířit se skutečností, že se nemůžeme zalíbit každému (naštěstí jsme na to v umění zvyklí).

Musím se se vší pokorou přiznat, že jsem na výsledek pyšný. A mám ohromnou radost, že nejsem sám, komu se líbí. Děkujeme moc za všechny milé ohlasy i postřehy! A děkujeme moc také za to, že jste během nedávného přechodného období měli trpělivost s technickými zádrhely, které tak obří proměnu nutně provází.

Ale nezapomeňte: je to jen přebal knihy, který Vás má přivést k jejímu obsahu. Stejně jako tento blog. V Ungeltu na prvním místě vždycky bylo a vždycky bude kvalitní divadlo, výborní herci a spokojení diváci.

Těším se na viděnou!

Pavel Ondruch

Blog - BLOG, neboli Zákulisník